Avsporing stopper togtrafikken til Narvik - kritisk for LKAB

Skrevet av Kjetil Moe
06.02.2019 14:56 - OPPDATERT 06.02.2019 17:07

Et godstog med norsk fisk har sporet av nord for Gällivare i Sverige. Det får store konsekvenser for gods- og passasjertogene til og fra Narvik. 

Det var ved 05.30-tiden onsdag morgen at fem vogner i godstoget sporet av. I følge det svenske Trafikverket kan togtrafikken tidligst komme i gang i løpet av neste uke. Containere ligger ved siden av jernbanelinjen og det er store skader på skinner, sviller og kontaktledningen. 

Det er satt opp busstransport mellom Boden og Narvik. 

Pressetalsmann Lennart Helsing i Trafikverket opplyser til Narvik Nu at det er et omfattende arbeid å utbedre skadene.

– Eksakt hvor lang tid det vil ta vet vi ikke, men at det vil ta flere dager det er sikkert, sier Helsing. Ifølge svenske medier vil det ta en uke før alt er ryddet og stedet er åpnet for trafikk, men det vil ikke Lennart Helsing bekrefte.

– På fredag vet vi nok mer om hvor lang tid det vil ta, sier han.

SJ har innstilt nattoget til Narvik som skulle gått fra Stockholm kl. 18.11 i dag.

HR og kommunikasjonssjef Anna Svanberg i CargoNet bekrefter opplyser til Narvik Nu at det var deres tog som sporet av.

– Det ble heldigvis ingen personskade i forbindelse med avsporingen, men fem vogner har sporet. Det var fisk og en del andre varer på godsvognene, sier Svanberg.

KRITISK FOR LKAB
Avsporingen fører også til problemer for LKAB som frakter tilsettingsstoffer på tog mellom Malmberget og Kiruna. Dette er tilsettingsstoffer som er nødvendig for å lage jernmalmpellets i pelletsverkene i Kiruna og Svappavaara.

– Vi har lager som har nok til å forsyne verkene i tre-fire dager, men etter det blir det kritisk, sier kommunikasjonssjef Anders Lindberg i LKAB til Sveriges Televisjon.

LKAB vil forsøke å bruke lastebil i transporten, men sterk kulde vil kunne føre til problemer med å ha tilsatsstoppene på åpne lagre.

 

 

Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.