Mona Nilsen (Ap) mener det er nødvendig å evaluere ordningen med sommerstengte fødeavdelinger i Narvik og Harstad. (Foto: Kalle Punsvik/punsvikfoto.no)

Ber om evaluering av sommerstengte fødeavdelinger

Skrevet av Kjetil Moe
13.03.2019 06:15 - OPPDATERT 13.03.2019 23:41

Mona Nilsen mener Universitetssykehuset må evaluere ordningen med å stenge fødeavdelingene i Narvik og Harstad. Hun er leder for den kommunale komiteen for omsorg, oppvekst- og kultur og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Narvik.

Denne uka ble det klart at fødeavdelingene i Narvik og Harstad vil ha vekselvis stengt én måned hver i sommer. Siden 2015 har fødeavdelingene vært stengt på grunn av ferieavvikling og utfordringer med å skaffe vikarer.

Det fikk Eva Vassdal Sørensen som i mange år har kjempet for fødeavdelingen i

Narvik til å reagere. Hun hevdet det kan skaffes kompetente vikarer bare viljen er tilstede.

FORSTÅR DEN UTRYGGHETEN
Mona Nilsen sier hun er enig i at det burde være mulig å finne ferievikarer dersom viljen er tilstede.

– Jeg ser at det er utfordringer med ferieavviklingen flere steder også i kommunen, men det burde være mulig å få til, sier hun.  

Mona Nilsen sier hun ikke har registrert at det har vært stor debatt om ordningen, men at hun forstår den utryggheten sommerstengningen skaper for de kvinnene som har termin denne perioden.

– Man kan jo ikke vite hvordan fødselen forløper og mange har til vanlig lang vei til sykehuset. Den veien blir enda lengre når fødeavdelingen er stengt, sier hun.  

EN GRUNDIG EVALUERING
Mona Nilsen er ikke kjent med at det tidligere er gjort evalueringer av at fødeavdelingene stenges en periode om sommeren.

– Det er uansett noe som bør gjøres nå, sier hun.

– Det blir nok gjort faglige vurderinger, men etter disse årene bør det gjennomføres en grundig evaluering. Det vil jeg be om at Narvik kommune får Universitetssykehuset til å gjennomføre, sier Mona Nilsen.

Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.