Foto: Roger Marthinsen

Dyr strøm? Her er 15 strømspare-tips!

Skrevet av Redaksjonen
06.02.2019 08:00 - OPPDATERT 06.02.2019 08:30

Synes du at strømregningen er dyr og trenger hjelp til å kutte i forbruket? Her er noen enkle og effektive tips som kan hjelpe deg med å senke strømregningen, uten at det trenger å gå utover komforten hjemme.

Det er bitende kaldt over store deler av landet, og strømprisen er rekordhøy. Selve strømprisen får man ikke gjort så mye med, men det er mulig å tenke litt smartere når strømregningen er så høy som nå. Derfor har organisasjonen Huseierne laget en sjekkliste med 15 små strømsparetiltak som kan hjelpe deg å senke strømregningen i det daglige.

Rekorddyr strøm

Så langt i vinter har strømregningen vært en del høyere for folk flest.

Bare kraftprisen har faktisk vært over én krone kilowattimen, utenom avgifter og nettleie, noe som er rekordhøyt. Hvis du i tillegg legger til påslag på prisen, statlige avgifter og nettleie, vil prisen krype oppover mot nesten det dobbelte alt ettersom hvor du bor i landet.

Den dyreste strømmen på flere år bidrar til økt trykk på boligeiere, og vi i Huseierne har advart om at det i verste fall kan bli mer krevende å holde seg med bolig.

Fire av ti kroner på strømregningen går til offentlige avgifter som merverdi-, Enova- og elavgift. Ytterligere tre av ti kroner er inntekter til nettselskapene som driver monopolvirksomhet og som i all hovedsak er eid av kommunene.

Selve strømprisen utgjør kun tre av ti kroner på strømregningen vår.

Vi bruker mye strøm

I et land som Norge så er det naturlig og forståelig at en stor del av strømforbruket går til oppvarming av husstanden. I snitt regner man med at omtrent 50 prosent av strømforbruket i løpet av et år går med nettopp her.

Deretter går rundt 20 prosent til varmtvann, altså oppvask, vaskemaskin, badekar, dusj og andre apparater som bruker vann.

De resterende 20 til 30 prosentene går til alt det andre. Det kan være elektriske apparater som TV og stereoanlegg, kjøleskap og kaffemaskin, belysning osv.

Her har 15 gode råd til hvordan du med små justeringer i det daglige kan kutte strømforbruket:

1. Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Så skru ned varmen i rom du ikke oppholder deg så mye, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader. Det kan også være smart å senke temperaturen i varmtvannsberederen, men husk at den minimum må være 65 grader.

2. Vurder en annen eller ekstra oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe og vedfyring kan begge være gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

3. Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger.

4. Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering. Du kan også ta kortere dusjer, eller slå av vannet mellom slagene.

5. Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat, og gjerne tidsur for nattsenking av temperaturen.

6. Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.

7. Hvis du er en av dem som går i shorts og t-skjorte året rundt hjemme, så kan det være en ide å kle på seg litt mer. Det er billigere å gå med ullsokker og genser enn å øke temperaturen 5 grader. Det trenger heller ikke gå nevneverdig  ut over komforten.

8. Hvis du merker at det trekker fra vinduer og dører, kan det være en ide å få montert tetningslister. Disse koster ikke mye og er lette å montere selv. De kan redusere varmetapet betraktelig. I noen tilfeller lønner det seg å etterisolere eller bytte vinduer, men dette har naturlig nok en høyere kostnad.

9. Bytt til spare- eller LED-pærer. De varer lenger enn de gammeldagse pærene, og bruk lavenergipærer ute, i kalde rom og på vanskelig tilgjengelige steder.

10. La TV-en hvile når du ikke bruker den. Mange har hele døgnet TV, musikkanlegg, spillkonsoller og laptop i hvilemodus. Ladere trekker strøm selv når de ikke er tilkoblet mobil og barbermaskin, så trekk ut kontaktene for å spare strøm og penger.

11. Begrens lufting av kjøleskapet. Hvis du åpner det mye, må kjøleskapet jobbe hardt over lengre tid for å holde innetemperaturen på rett nivå. Tining av mat bør du også gjøre i kjøleskapet fremfor mikrobølgeovn, så ta opp fra fryseren kvelden før. Hold 5 grader i kjøleskapet og -18 i fryseren.

12. Det er mest økonomisk å vente med å sette i gang vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin til de er fulle. Det er faktisk også slik at fryseren bruker mindre strøm når den er full. Husk å kjøpe apparater som er A-merket, de er mest effektive.

13. Det er økonomisk smart å varme opp de rommene man oppholder seg i, og ha døren lukket til de kalde rommene. Så kan man heller åpne soveromsdøren før man legger seg hvis man vil ha inn litt varme.

14. Det kan være penger å spare på å skifte strømleverandør, men husk å sette deg godt inn i vilkårene. Det er ikke sikkert den som ligger høyest på listen er konkurransedyktig når det er gått tre måneder og du flyttes over på en annen avtale. Husk også e-faktura, så slipper du å betale 600 kroner ekstra til strømselskapet i fakturagebyr.

15. Det er ingen grunn til å ha oppvarmet hus når du er bortreist på vinterferie eller lignende. Det holder å ha en temperatur på rundt 15 grader for å sørge for at rørene ikke fryser.

Les mer om:

Strøm Forbruker
Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.