Her setter Håkon verdensrekord!

Skrevet av Hedda Hiller
21.05.2019 11:03

Håkon W. Skog Erlandsen spilte saksofon på verdens høyeste fjell.

Musiker Håkon W. Skog Erlandsen fra Mo i Rana nådde 16. mai toppen av verdens høyeste fjell. Der de fleste hadde mer enn nok med O2-fIaske og termos i ryggsekken, hadde Håkon i tillegg en saksofon.

Ambisjonen var å spille den første konserten noen sinne på toppen av Mount Everest, hvor det på 8848 moh er bare 30 prosent oksygen tilgjengelig sammenlignet med havnivå. En faktor som gjør alle bevegelser der oppe svært krevende. Det å skulle spille saksofon i disse omgivelsene er påstått å være umulig, noe Håkon ville motbevise. Under svært kalde forhold pakket han opp sin custom-produserte Yamaha saksofon, og forsøkte å spille.

Det var ikke høye ambisjoner om å avholde en lang konsert, da temperaturen og mangelen på oksygen kan få fatale konsekvenser. Han var nødt til å sitte under fremførelsen for å ikke besvime å falle ned fra toppen, hvor en som regel bruker oksygenmaske for å klare å fungere.  

Kombinasjonen av en saksofon i metall og kaldt vær, førte til at Håkon pådro seg frostskader av stuntet. Han mistet følelsen i seks fingre og forfrøs fire tær.

– “Dumdristig”, kan en kanskje tenke, men noe jeg var klar over kunne, og mest sannsynligvis ville skje. Det krever enormt med energi og fokus å bestige Mount Everest. Risikoen ved å gjøre ekstraordinære stunt på toppen er derfor svært stor. En skal tross alt også komme seg trygt ned, sier Håkon Skog Erlandsen i ei pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet)

Håkon spiller saksofon i basecamp. Foto: Privat

Å spille i høyden er ikke ukjent for Håkon. Han holder tidligere rekord i verden høyeste konsert, da han i fjor spilte på sin saksofon 6962 moh på toppen av Aconcagua i Argentina. 

Håkon driver nå et prosjekt hvor han bestiger det høyeste fjellet på hvert av kontinentene i verden, kjent som “seven summits”. Saksofonen er bestandig i ryggsekken, og på toppen fremfører han original musikk.

– På veien opp disse fjellene skriver jeg en symfoni, som da er inspirert ut fra kontinentet jeg er på, menneskene jeg møter og kulturen jeg vandrer i. Reisen former da musikken jeg skriver. På min vei opp og ned Everest var det to personer som døde, en i et telt like ved meg. Jeg så også to andre lik hadde tint frem av solen. I skarp kontrast til den ekstreme gleden det er å stå på toppen, blir storyen og dynamikken i musikken helt unik hvor opplevelsene overføres til musikken. Tilbake i Norge arrangerer jeg dette ut for et orkester på 60 musikere. Målet er at de som ikke har mulighet til å dra til disse stedene skal få en oppfatning av hvordan det er ved å høre musikken å se video. Jeg mener at om en skal skildre følelsene jeg går gjennom helt nøyaktig, kommer ord alt for kort. Jeg trenger et stort orkester for å formidle følelsen av å stå på verdens tak, eller se et lik for første gang, sier Håkon.

(Saken fortsetter under bildet)

Håkon har holdt konsert på verdens høyeste fjell.

Resultatet av dette prosjektet skal bli en konsert med kombinasjon av musikk, story, fortellerstemme og video, skreddersydd i en forestilling. Et kulturelt prosjekt som er svært intimt og subjektivt.

– Hvordan var da følelsen av å gå opp Mount Everest?

– Det var veldig tungt både fysisk og psykisk. I slike høyder tar det lang tid å venne seg til lite oksygen, noe som gjør at vi bor lenge i basecamp på 5300 moh. I telt bodde vi oppå en isbre hvor det gikk snøskred rundt fem ganger daglig. Det sliter på syken å være i konstant risiko. Og når vi da fortsatte oppover fjellet ble det ikke lettere. Med saksofonen som ekstra vekt var svært tungt å klatre høydemeter. Jeg hadde lyst å kaste den jævla saksofonen hver eneste meter helt til toppen.

– Hvordan var konserten på toppen?

– Jeg var ekstremt kald under hele seansen. På slutten av låten ‘’Everest’’ hadde jeg ingen følelse i hendene og kunne ikke kjenne at jeg trykte på feil klaffer på instrumentet. I og med at jeg måtte spille uten oksygen var heller ikke hodet helt 100 prosent, så jeg slurvet mye. Men jeg var ikke der for å spille verdens fineste konsert. Heller for å bevise at konseptet er mulig, samt skape en unik musikalsk story som jeg kan formidle videre. Jeg er opptatt av at mennesker presse grenser, og dette er min måte å ta ansvar. 

Det lages dokumentarserie av konseptet Håkon gjennomfører. Musikk og fjell har før vært kombinert, men ikke så tett på den virkeligheten en støter på under slike ekspedisjoner. I løpet av 2019 skal han også bestige Elbrus (5642 moh) i Russland, Carsteinsz Pyramid (4884 moh) i New Guinea og Vinson Massif (4892 moh) på Antarktis.

Etter det vil du kunne se Håkon fremføre verk fra alle verdens kontinenter i et globalt prosjekt som byr på kontraster og følelser.

Bildeserie
Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.