Non ganger er du helt rettsløs. Som når en stalker vil ta hemmelige bilder av deg. Foto: Unsplash.com

– Ja, det er lov for en drapsdømt å ta 482 snikfotograferte bilder av en 14-åring gjennom et baderomsvindu

Skrevet av Rune Nilsen
27.05.2019 10:46

MENING: Når potensielle rovdyr får gå fri på grunn av juridisk handlingslammelse, har vi skapt et sykt samfunn.

Ja, du leste riktig. Lagmannsretten har nylig slått fast at det ikke er straffbart å drive med såkalt «stalking» så lenge gjerningspersonen ikke går inn for at fornærmede skal bli klar over det som skjer. 

Det er heller ikke straffbart å snikobservere eller fotografere folk så lenge den fornærmede ikke vet hva som foregår.

Og dette er det faktisk Høyesterett som har slått fast.

NÅ ER DET FRITT FREM

Med andre ord, det er fritt frem for å liste seg frem gjennom borettslaget, på jakt etter potensielle ofre. Det er fritt frem for å ta bilder og lagre dem på din egen datamaskin, så lenge du ikke publiserer bildene.

Hvis så den fornærmede - i ettertid - blir klar over hva som har skjedd, så betyr dette ingenting. Selv ikke når dette - forståelig nok - kan fremkalle frykt og skape psykiske problemer. For i følge norsk lov er det kun fornærmedes kunnskap på gjerningstidspunktet som betyr noe.

Altså, hvis du ikke visste at noen filmet eller fotograferte deg, så har du ingen sjanse til å nå frem i ettertid. 

DRAP, TRUSLER OG FORFØLGELSE

Tilbake til saken som ble nevnt innledningsvis. Mannen som tok bildene ble i 2004 dømt til 17 års fengsel for å ha drept og voldatt en 16 år gammel jente. Siden den gang er han dømt for flere tilfeller av trusler og alvorlig personforfølgelse. Han er også dømt for å ha produsert og og vært i besittelse av bilder som seksualiserer barn.

Når så denne mannen, med en slik forhistorie, snikfotograferer en 14 år gammel jente, er dette - utrolig nok - ikke straffbart. Det er da du rett og slett får lyst til å hente frem balltreet og dra på hjemmebesøk til vedkommende.

EN GROTESK HÅN

Det er Stortinget som vedtar norske lover. Det er altså våre folkevalgte som har skapt en rettstilstand som i praksis er en grotesk hån mot sunn fornuft. 

I en annen sak ble en mann frikjent etter at han hadde plassert en mobiltelefon med GPS-sporing under panseret til konas bil. Han ville vite hvor hun befant seg, til en hver tid. Igjen, grunnen til at han ikke ble dømt var at retten ikke fant det bevist at han ønsket at kona skulle oppdage sporingen.

RENDYRKET GALSKAP

Her kan vi strengt tatt parkere den juridiske diskursen. Alle oppegående mennesker innser galskapen i det hele. Ja, det vil si, ikke våre folkevalgte. For da ville de jo gjort noe med dette, ikke sant? 

Men våre folkevalgte har andre  ting som betyr mer. Akkurat nå ser det ut til at debatten om bompenger trumfer alt.

Hadde det vært min datter som ble offer for et snikende rovdyr av denne typen, tør jeg ikke tenke på hva jeg hadde vært villig til å gjøre.

Derfor håper jeg at Stortinget får endret loven så fort som mulig. 

Eller er det å be om for mye?

Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.