Bodin kirke fra ca 1240 er ei av ni steinkirker som ble bygget i Nordland på samme tid som Notre-Dame. Foto: Nordlandsmuseet

"Kirken den er et gammelt hus, står om enn tårnene faller"

Skrevet av Geir Johnsen
17.04.2019 10:34

– Både steinkirkene og svært mange av trekirkene er historiske bygg som fortjener bedre. Derfor bør de sikres  som katedralene de var for sin tids mennesker og som kirkebygg for dagens menigheter, skriver Geir Johnsen.

Katedralen i Paris var ikke bare et storslagent kirkebygg – den var et monument i Europeisk historie. Et bygg som har overlevde verdenskrig, revolusjon og katastrofer.

En del av vår felles europeiske historie er at ikke bare ble Notre-Dame ble påbegynt på 1100 tallet. Samtidig ble det bygget ikke mindre enn ni steinkirker i Nordland. Akkurat som katedralen i Paris er de et monument over menneskers historie, og de har vært viktige i folks liv - på godt og vondt.

Uavhengig av tro, tvil og vantro er vi glade i kirkene. Om de er bygget i stein eller tømmer. Særlig er vi glade i dem fordi de er vitner om vår historie mange hundre år tilbake. 

De ni steinkirkene fra 11-1200-tallet i Nordland vitner om samfunnene der de ble bygget, på Helgeland og i Salten, om lokal rikdom. Om et organisert samfunn med økonomiske muskler til å gjennomføre byggene. For selv om det heter at tro kan flytte fjell, er i alle fall noen av oss sterkt tvilende til at tro kan legge stein på stein til monumentale bygg. Monumentale for sin tid.

Det ble bygget svært mange kirker i stein i Norge fra 1100-tallet. I den nordligste landsdelen ble ingen reist i Finnmark og bare to i Troms. Da som nå framstår Nordland som den økonomisk mest betydningsfulle delen av Nord-Norge.

Steinkirkene som ble bygget på 11-1200-tallet i Brønnøy, Tjøtta, Alstahaug, Herøy, Dønnes, Gildeskål, Bodin og Steigen vitner om økonomiske og kulturelle senter for sin tid. Og de har vært ramme for tusenvis av nordlendingers glede og sorg.

I følge Aftenposten var det åtte kirkebranner i Norge mellom 2009 og 2017. To av tre kirker ble totalskakadet eller brant ned. 

En rapport fra 2010 avdekket alvorlige feil ved de elektriske anleggene i 81,4 prosent av kirkene, og kirkene med høy vernestatus kom dårligst ut.

Både steinkirkene og svært mange av trekirkene er historiske bygg som fortjener bedre. Derfor bør de sikres  som katedralene de var for sin tids mennesker og som kirkebygg for dagens menigheter.

Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.