Fiskehandler Sigbjørn Johansen med en flott Vesterålsskrei foran sin velfylte fiskedisk. Foto: Michael Ulriksen.

Selger 13.000 kilo skrei på tre måneder - det er tid for møljefest

Skrevet for Narvik nu marked, Michael Ulriksen
25.01.2019 12:05 - OPPDATERT 25.01.2019 13:16

Mange får tårer i øynene og vann i munn bare av å høre ordet. Andre vrir seg av tanken. Uansett representerer mølja en av våre viktigste mattradisjoner på denne tiden av året, også i Narvik.

– Fra januar til påske selger vi i snitt 13.000 kilo fersk skrei, i tillegg kommer ca. 3000 kilo rogn og rundt 1500 kilo lever, forteller, Sigbjørn Johansen, innehaver og driver av Narviks egen fiskehall.

 
Skreisesongen er en av deres travleste perioder, og er omsetningsmessig kun slått av den mest hektiske turistsesongen om sommeren.


– Allerede i november begynner folk å etterlyse den yndende mølja, og når det endelig kommer, har vi enkeltpersoner som er innom å kjøper ferskfisk, lever og rogn flere ganger i uka, forteller Johansen som henter sitt fantastiske råstoff på Husøy.

Fiskekokk hos Fiskekroken, Jan Esho Soro, legger en siste hånd på møljetallerkenen før servering.  Foto: Michael Ulriksen

VANSKELIG Å SELGE NOE ANNET

Også Fiskekroken, det stadig mer populære spisestedet som har etablert seg som en del av Fiskehallen, merker oppsving i besøkstallene i disse dager. At den ekstraordinære pågangen skyldes skreien, er det liten tvil om.


– Det faktisk vanskelig å selge andre retter enn mølje og tunger i skreisesongen, forklarer fiskekokk Thor Mikael Hast.

 Sammen med kokkekollega Jan Esho Soro tilbereder og selger han mengder av mølje hver eneste dag gjennom hele skreiperioden, og de to fiskekokkene har allerede fått flere bestillinger på større møljekalas i restauranten.

MER ENN MAT 

At det er så stor interesse rundt nettopp mølja, er naturlig. For mølja er definitivt mer enn en matrett. Den er en identitetsbygger og en viktig historiebærer for hele landsdelen.

Fremfor alt er den en del av et vidunderlig eventyr som hvert år utspiller seg her på våre breddegrader.

Da har skreien fullført sin vandring fra Nordishavet, og funnet tilbake til en vintermørk kyst i det høye nord for at slekt kan følge slekters gang.

Historien om skreimølja er derfor historien om denne storsvømmeren fra Barentshavet som hvert år legger ut på sin kjærlighetsvandring.

Fenomenet har gjennom århundrer gitt grobunn for noen av landets mest tradisjonsrike fiskerier, og bidratt til å forme mennesker, samfunn og kultur så lenge det har eksistert bosetninger ved våre nordlige kystlinjer.

Jan Esho Soro og Thor Mikael Hast ønsker velkommen til sin lune fiskekrok hvor mølje og torsketunger er de hotteste rettene for tiden.  Foto: Michael Ulriksen

KOKKELERING UNDER FEMBØRINGEN

Selve opphavet til den tradisjonsrike mølja kan tilskrives fiskerne selv.

Før rorbuenes tid brukte fiskerne i Lofoten fembøringene sine for å få tak over hodet. Da de kom inn fra skreifiske, snudde de båtene på land og trakk seilduken over. Før de gikk til nattens ro laget de en grue og hentet sjøvann som de kokte opp i en gryte.

Deretter la de i rognen først, så fisken og til slutt leveren på toppen. Slik oppsto mølja, ifølge legenden.

 

STYRES AV MÅNEDEN  

Og retten både er og smaker legendarisk, men har i følge Sigbjørns observasjoner hvert år en brå slutt.

Gjennom alle de årene han har jobbet med fisk har han lagt merke til et spesielt sammentreff. Uansett når på året påsken inntreffer, så er den med å fortelle når skreisesongen er over.


– Uka før uka før påske, er det slutt. Da er gytingen nært forstående og kvaliteten på både på fisk og rogn kraftig forringet. Hvorfor det henger så nøye sammen med påsken er vanskelig å si, men månen styrer vel mer enn vi aner, konkluderer fiskehandleren som dermed kan love en lang og herlig møljefest i 2019.

 Mølja slik mange kjenner den. Foto: Michael Ulriksen.

 

Mølje a la Sigbjørn 


Skal vi få de unge til å tilberede og spise mølje i en travel hverdag, må vi ta hensyn til tidsbruk å gjøre det enkelt. Her følger min oppskrift som kun tar et par små minutter å tilberede. Resten ordner stekeovnen.

* Forvarm stekeovnen til 180 grader.

* Legg ønsket mengde fisk, renset lever og rogn i en ildfast form. Om noen ikke ønsker lever kan denne legges i en egen skål i formen.

* Krydre godt med salt og pepper over det hele.

* Ha vann i formen slik at det står ca 1 cm opp fra bunnen.

* Dekk det hele med tettsittende aluminiumfolie.

* La formen stå i ovnen i mellom 30 og 40 minutter avhengig av mengde.

* NYYYYYYT!!