Det har vært mange oppslag etter ulykken.

Sjåføren som traff Charlie Dan Lind (22) nekter straffskyld

Skrevet av Frida Brembo-Egilsrud
06.02.2019 13:51

Det var 7. januar at den litauiske sjåføren (56) fikk sleng på hengeren på vogntoget han førte, og traff bilen til 22-åringen Charlie Dan Lind fra Sortland.

Lind var på tur til Tromsø etter å ha vært hjemme på juleferie. 

22-åringen ble alvorlig skadet i ulykken, og ifølge tidligere uttalelser fra moren Ramona Lind er skadene uforenelig med et godt liv. 

Tidligere har faren også fortalt at sønnen fikk skade på hovedpulsåren. I tillegg var milten delt i to og lungene hadde kollapset. Dette har medført hjerneskader, men det er vanskelig for legene å si hvor omfattende skadene er før Charlie våkner fra koma. 

Noen timer etter ulykken la moren til Charlie ut en melding på Facebook der hun fortvilet ga uttrykk for, at hun mener alle vogntog skulle vært kontrollert før de kom inn på vinterveiene i Norge. 

Politiet har også uttalt til flere medier at hadde vogntoget blitt stoppet hadde sjåføren ikke fått kjørt videre uten kjetting. Han har også hatt for stor fart. 

iTromsø skriver onsdag at politiet nå har skjerpet siktelsen mot vogntogsjåføren. Selv nekter han straffskyld, og mener at han kjørte etter forholdene. 

– Siktelsen er endret til å gjelde straffelovens paragraf 280, som omhandler uaktsom forvoldelse av betydelig skade på kropp eller helse. Det beror på at vi nå vet mer om følgende av handlingen, både ut ifra hva som har skjedd og at fornærmede er så pass skadet som han er, sier politiadvokat Christin Vibeke Pedersen til iTromsø.

Han var tidligere siktet for veitrafikkloven paragraf 3 som omhandler uaktsom kjøring.

– Det er en skjerpende siktelse med grunnlag i at vi nå vet mer om skadeomfanget til fornærmede, sier Pedersen.

– Varetektsperioden går ut i morgen, men vi vil begjære ny fengslingsperiode fram til rettssaken 12. mars. Dette beror på unndragelsesfare, og at vi raskt ønsker å få avgjort saken, sier Pedersen.

I forrige uke skrev iTromsø at etterforskningen nærmer seg slutten, men at politiet blant annet venter på noen rapporter fra veivesenet.

– Etterforskningen er ikke ferdig, vi venter på rapporter fra veivesenet vedrørende bilene og undersøkelser på stedet. Derfor er sjåføren fremdeles kun siktet, men det vil bli tatt ut tiltale så snart vi har fått all dokumentasjon som vi venter på, forklarer Pedersen.

NRK har laget en oversikt over reaksjonene som er kommet i etterkant av ulykken:

Leder ved trafikkavsnittet i Troms politidistrikt har oppfordret til endring i kjøretøyforskriften, skrev iTromsø.

Fylkesrådene for samferdsel i Nordland, Troms og Finnmark har krevd strengere grensekontroller og endring er av forskriftene.

En Tromsø-bedrift, Kaffemestern Tromsø AS, har gitt beskjed til sine leverandører om at selskapet vil boikotte vogntog fra utlandet, skrev iTromsø.

Det samme gjør Lofotmat Restaurant i Henningsvær.

Norges lastebileier-Forbund og sjømatnæringa har uttalt at de ønsker strengere kontroller av utenlandske vogntog.

NHO Logistikk og Transport er tydelige på at de mener vi må få hyppigere kontroller av vogntog på norske veier, for å skille mellom seriøse og useriøse aktører.

Parat og Yrkestrafikkforbundet i YS vil ha kontroll av samtlige utenlandske kjøretøys om kommer til norskegrensa.

Statens vegvesen region nord har sagt at de ikke har nok ressurser til å gjennomføre omfattende kontroller, men har likevel valgt å midlertidig flytte flere kontrollører til Nord-Norge.

Tolletaten og Statens vegvesen vil også samarbeide om å intensivere kontrollen av vogntog på grenseovergangene.

Les mer om:

Ulykke
Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.