I dag er det fri ferdsel over riksgrensen på Bjørnfjell, men dårlig vær fører ofte til at veien må stenge. Foto: Kjetil Moe/Moe media

Stengt fjellovergang koster millioner

Skrevet av Kjetil Moe
04.02.2019 10:45 - OPPDATERT 04.02.2019 14:17

At fjellovergangen ved Bjørnfjell ofte må stenge koster samfunnet minst 21 millioner kroner hvert år.

Det kommer frem i en rapport Nordlandsforskning har gjort på oppdrag for Statens vegvesen.

Konsekvensene av at fjelloverganger må stenge er ikke noe som tidligere er belyst som en kostnad for samfunnet. Nå har Nordlandsforskning analysert 17 fjelloverganger i Nord-Norge for å finne ut hvor det vil lønne seg å gjøre utbedringer, melder NRK Nordland.

I rapporten er de samfunnsøkonomiske kostnadene beregnet til 90 millioner kroner på grunn av at fjellovergangene ofte må stenge. Nesten 21 millioner korner er årlige tap som følge av at Europavei 10 over Bjørnfjell er stengt.

De reelle kostnadene er trolig langt høyere enn det som dokumenteres i rapporten. Tap knyttet til forringet kvalitet på lasten og gebyrer for at varer leveres for sent er ikke beregnet.

Avdelingsdirektør Unni Gifstad i Statens vegvesen sier til NRK Nordland at rapporten vil bli brukt i grunnlaget for hvor nye tiltak skal gjennomføres og i forbindelse med prioriteringer til nasjonal transportplan.

Les mer om:

bjørnfjell
Debatt
Narvik Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.